Quantcast
Channel: Tidstypiskt - Jamtli
Viewing all 816 articles
Browse latest View live

Från måleri till textil i Jamtli Kafé

$
0
0
Just nu visar vi en härlig textil utställning i Jamtli Kafé med stark vår och sommarkänsla. Utställningen är producerad i samarbete med föreningen Broderiets Vänner.

Föreningens medlemmar har gjort nytolkningar och hämtat inspiration från den jämtländske 1700-tals konstnären Anders Berglin som målade i kyrkor och på skåp över hela vår region.

Måleriet liksom broderiet har en fascination för naturen med många organiska former och färger.

På söndag kl 14 kan du lyssna på ett föredrag av Karin Zidén Örjan Bertilsson som berättar om Rokokomålaren Anders Berglin. Samma dag mellan kl 13 och 16 har föreningen Broderiets vänner workshop där barn och vuxna kan skapa sina egna blommor av papper.

Välkommen!
/Lowissa Frånberg

Avslutningskonferens om demensvård på museer.

$
0
0
I dag är jag och min kollega Annan Hansen i Århus på ett jättefint friluftsmuseum, Den Gamle By.

Dagen har ägnats åt att sammanfatta och dra slutsatser av studier och pilotverksamhet som gjorts på att låta personer med demens använda museet för att må bättre genom att väcka gamla minnen till liv.

På Jamtli använder vi tre hus för detta ändamål, Per Albin-torpet i 1942, Banvaktstugan i 1956 och Villan i 1975.

Vi har arbetat tillsammans med Östersunds kommuns demensteam och det har förutom minnesträningssessioner även arrangerats kurser både för studenter och för personal inom demensvård och anhöriga.

I morgon kommer vi att presentera våra resultat på en Konferens här i Århus. Det har varit ett mycket spännande projekt och vi har deltagarna har varit mycket nöjda. Också de deltagande museerna har fått många nya kunskaper och insikter.

Och så är det ju trevligt att få uppleva lite vår när man kommer från det snöiga nord!
/Lowissa Frånberg

Hur är din relation till ditt hår egentligen?

$
0
0
Nu byggs det för fullt i Jamtlis utställningar. Så här skriver Jeanette Wahl vår utställningsproducent.

Långt, kort, rakt, lockigt, spretigt, tonat eller färgat i en massa olika färger… Frisyren kan uttrycka personlighet, grupptillhörighet, protest eller berätta vilken musiksmak vi har. Zlatan med sin samurajfrisyr, the man-bun, personifierar kanske 2010-talets individualism. Unga cos-play tjejer med mangafrisyrer inspirerar till hårmode med rosa hårtoppar…

Möjligheterna att skapa en individuell look kan numera tyckas oändlig. Men har det alltid varit så?Vad kan håret berätta om människorna genom historien?

I Jamtlis utställning Hår-resande som öppnar på söndag får du exempel på olika stilar – från vikingatid till början av 2000-talet. Hur vikingatidens frisyrer såg ut kan man bland annat se på bildstenar, träsniderier och läsa om i äldre skrifter som den isländska eddadiktningen. Och de kanske inte var så vildvuxna som man skulle kunna tro!

Men vi har ju inte bara hår på huvudet. Hela kroppen utom handflator, fotsulor och läppar är faktiskt täckt av hår! Vad har du för förhållande till ditt kroppshår? Rakat, orakat, fint, äckligt, generande eller provocerande? Var med och diskutera!

I utställningen sagorum finns fem hår-resande historier om mytiska figurer med magiska hår och Rapunsels torn att leka och fantisera i! I en datorstation hos Frisören kan du prova olika stilar.

Välkommen på söndag 30 april – då barn får ta med sig en vuxen gratis!
Lördag den 6 maj är det festlig invigning med hårparad av storsjögumnasiets frisörelever och besök av en hårkulla!

Jeanette Wahl
Utställningsproducent, Jamtli

/Lowissa Frånberg

Visste du det här om Jamtlis fäbod?

$
0
0
Jamtlis fäbod består av en fäbodstuga, mjölkbod och lagård från Älgsandsbodarna i Offerdals socken.
Fäboden låg ursprungligen på mellan 600 och 700 meter över havet. Det var så kallt även under sommaren att det räckte med en timrad mjölkbod istället för en jordkällare för förvaring av smör och ost.

Inne i fäbodstugan finns en stor murad spis där man värmde mjölken och tillsatte löpe för att ysta den till ost. När ostmassan tagits upp och pressats till ost kokade man vasslen till messmör.

Man hade också en kokplats utomhus där man kunde stå och röra i vasslen under de många timmar det tog för den att reducera ner till det gyllenbruna messmöret.

Till fäboden i Älgsandsbodarna bufördes kor och getter från byarna Tullus, Kälen och Kingsta inte långt från Näskotts kyrka. Det tog tre dagar för butösen att gå dit med djuren.

Som besökare på Jamtli kan du under Historielandsäsongen träffa både getter och butöser på fäboden. De kan berätta mer om livet på fäbodvallen.
/Lowissa Frånberg

Reaktioner på artikel om Jamtli i dagens LT

$
0
0
Med anledning av dagens artikel i LT har vi fått en hälsning från vårt regionråd Robert Uitto:

”Läser om dödshot mot personalen på Jamtli. Min spontana reaktion blir ilska! Det är en feg och usel handling - faktiskt ett påhopp på det fria ordet och på kulturens uttrycksmedel i samhällsfrågor! Helt klart har Jamtli genom åren - tack och lov - skapat debatt... Vissa klarar inte av detta och använder hot och trakasserier som medel istället. - Ni gör skillnad i vårt samhälle med ert engagemang och personalen bidrager till det demokratiska samtalet och ökad förståelse för samhällsutvecklingen med sitt arbete. Ni gör ett fantastiskt jobb - hälsa gärna personalen detta vid tillfälle!”

Här kommer reaktionen från Landsantikvarie Henrik Zipsane.

Jag vill gärna lägga till att vi alla kan hamna i situationer som de beskrivs i dagens LT. Vi är alla ambassadörer för Jamtli, både när vi tar emot beröm och när vi får kritik, men alltså också när någon uttrycker sig obehagligt eller hotfullt mot oss. I det senare fallet ber jag, att ni alla förstår att ni bör hänvisa till mig och att ni rapporterar till Anders de Sinegube samtidigt med att vi flyttar ytterligare lite närmare varandra och tar hand om vår Jamtlifamilj.



Länk till artikeln!
/Lowissa Frånberg

Jamtli startar ny öppen förskola i Strömsund

$
0
0
Genom ett samarbete med Strömsunds kommun och Ströms hembygdsförening öppnar snart en ny version av Jamtli öppna förskola i Strömsund.

Förskolan invigs den 14 maj kl. 13–15. Platsen är förstås Ströms hembygdsgård.

Den nya Öppna förskolans verksamhet bygger på samma koncept som den på Jamtli. Barnen får vara i en historisk miljö anpassad för dem och genom tidsresemetodik upplever man olika delar i historien tillsammans.

Invigningsdagen innehåller bland annat musikunderhållning, invigningstal, tillverkning av egna majblommor, lek och gratis fika till alla barn och vuxna!

Du kan läsa mer sommarens program på Jamtli Öppna förskola i Strömsund på
www.stromsund.se

Välkommen!
/Lowissa Frånberg

Höjdpunkter i Håsjös kyrkohistoria.

$
0
0
I mitt jobb får man verkligen lära sig nya saker varje dag. I dag har jag spenderat 6 timmars tågresa med att förbereda för ett föredrag jag ska hålla på Söndag i Jamtlis kyrka i samband med invigningen av den nya kyrkklockan. Det kommer att handla om 1600 och 1700-talets kyrkohistoria. Och inte vilken kyrkohistoria som helst utan om den i Håsjö. Alltså den by där originalkyrkan som vi har en kopia av står.

Här kommer några smakprov på allt spännande som finns att lära om detta:

• Håsjö gamla kyrka byggdes av Byggmästaren och bonden Olof Ersson från Ragunda 1684.

• 1876 byggdes e ny kyrka i Håsjö och den gamla togs ur bruk. Men år 1901 brann den nya kyrkan. Då renoverades den gamla och förnyades. Bland annat gjordes fönstren rundbågade.

• Men bara några år senare, 1917 -1920 gjordes åtgärder för att återställa kyrkan i ursprungligt skick.

• En klockstapel byggdes 1690 men den togs bort och den nuvarande byggdes år 1779 av Kyrko- och stapelbyggare Pål Persson från Stugun. En kopia av denna klockstapel finns på Skansen i Stockholm.

• Kyrkklockor, ibland kallade Guds basuner, används inom kristendomen för att sammankalla till gudstjänst och annat. Kyrkklockorna har också spelat stor roll inom folktron som fördrivare av onda makter. Läran om kyrkklockors användning kallas kampanologi.

• Under 1600 och 1700-talen var 40 % av prästerna och 60% av prästfruarna var födda i prästfamiljer. De övriga var ofta bönder. Centrala begrepp som predikades var Plikt, Enighet och Underordning. Samhällets stånd hade olika uppgifter att fylla – prästerna skulle hålla ordning på allmogen. Religionen var den enda ideologin och integrerad i vardagen.

• Änkekonservering innebar att den präst som var beredd att gifta sig med sin företrädares hustru och ta över hushållet fick företräde för tjänsten.

• 1686 kom ny kyrkolag, påverkade mycket. Kyrkan blev underordnad kungamakten. Lagen hade till syfte att ena och likrikta religion, kyrkotukt och sedlighet i hela stormaktsriket. Lagen översattes till Tyska och Finska. Det kom också en ny katekes, ny handbok och ny psalmbok.

Visst är det kul att en så lokal sak kan vara så spännande ock beröra oss alla. Det är de här värderingarna som gällde på våra förfäders tid. De har förmodligen format oss mycket mer än vi någonsin kan tro! Eller vad tror du?

/Lowissa Frånberg

Nya toner klingar över Östersund.

$
0
0
I morgon söndag den 7 maj kl 11-16 invigs Jamtlis nya kyrkklocka.

Jamtlis Gynnare som arrangerar invigningen har valt dagen för att det är dagen då freden kom efter andra världskrigets slut.

I samband med invigningen kommer man att ringa i klockan för fred.

Kyrkklockan är skänkt av Jamtlis Gynnare. Den hänger i en timmekonstruktion, Klockbock, som har anor ända ifrån medeltiden. Klockan och klockbocken är byggda så som de kunde sett ut under 1700-talet. Jamtlis personal har också fått hjälp av hantverkare som arbetat ideellt för att färdigställa bland annat de 500 handgjorda takspån som klär taket över klockan.

Klockan är gjuten hos AB M&E Ohlsson Klockgjuteri av klockgjutare Tony Kempe med far. Gjuteriet ligger i Ystad och har funnits sedan 1805 och är numer det enda klockgjuteriet i Sverige. Klockan är ca 50 cm hög. Den väger 80 kg och är gjord i brons. Den är stämd i giss och den kommer att höras långt över staden. Klockan har en inskription "Skänkt av Jamtlis Gynnare 2016", på andra sidan finns gjuterifirmans emblem.

Söndagens program vänder sig till både barn och vuxna.

Klockan invigs av Landsantikvarie Henrik Zipsane. Karl Fredriks kammarkör uppträder. Jamtlis Gynnare bjuder på Kaffe och kaka utanför Hammerdalsgården. I kyrkan firas med Gudstjänst och föredrag om kyrkohistoria. Det blir också skattjakt och fredspyssel i Hammerdalsgården. Bakstugan hålls öppen och det bjuds på spelmansmusik.

Välkommen!

/Lowissa Frånberg

Jamtli får plakett för framstående kulturell gärning.

$
0
0
Olof Högbergs-plaketten för Jämtlands län är ett pris som delas ut till personer eller grupper för framstående kulturell gärning. I år gick priset till Jamtli.

Prismotiveringen lyder: "För innovativt arbete med att utveckla Jämtlands och Härjedalens museum till ett interaktivt inne- och utemuseum för alla åldrar".

Norrlandsförbundet är en intresseorganisation som driver frågor som rör Norrlands utveckling. De har delat ut sina hedersbelöningar sedan 1953.

Olof Högberg, född 27 september 1855 i Högsjö socken i Västernorrlands län, Ångermanland, död 12 oktober 1932 i bostaden i Njurunda församling, var en svensk författare och journalist.


Jamtli kommer att ta emot priset i samband med friluftsmuseernas årliga konferens som i år hålls i Luleå i september.
Hurra!

/Lowissa Frånberg

Har du träffat våra Jämtbockar?

$
0
0
Om du går förbi kyrkan ner mot Banvaktstugan kan du passa på att hälsa på våra söta Jämtbockar. De tillhör rasen Jämtget, en oförädlad lantrasget som är väl anpassad för fäboddrift.

Getterna härstammar från en besättning som fanns på Vannruns gård i Rödöns Socken. Den gårdens getter hade funnits där lika länge som gården funnits, troligen sedan slutet av 1800-talet. Getterna återfinns nu främst på friluftsmuseer som här på Jamtli, på Skansen och på Fredriksdahls friluftsmuseum.
/Lowissa Frånberg

Invigning av Jamtli öppna förskola i Strömsund i dag.

$
0
0
Här ses fyra stärka kvinnor som står bakom Jamtli öppna förskola i Strömsund som invigdes i dag. Det är från vänster Lena från Strömsunds kommun som genom sin ordföranderoll i kommunens nämnd för barn, fritid och kultur har gjort denna verksamhet möjlig. Därnäst är det Agneta som blir daglig ledare av verksamheten på Ströms hembygdsgård, så kommer Stiftelsen Jamtlis ordförande Lena och slutligen Jamtlis Britt-Marie som har inspirerad Strömsund att få en filial av "hennes egen" öppna förskola hemma på Jamtli.

Det här var en festdag på Ströms hembygdsgård med många glada vuxna och barn - fulla av förhoppningar och ambitioner. För Jamtli blev det också en märkesdag genom att vi nu har ett fäste i norr och att vårt fina varumärke används till en stationär verksamhet utanför grindarna - alltså på alla sätt en spännande dag med sol och blåst i Strömsund.

/Lowissa Frånberg

Ny undersökning om hur museer och skolor ser på varandra.

$
0
0
Jamtlis dotterbolag Nordiskt Centrum för Kulturarvspedagogik (NCK) håller på med en massa spännande utvecklingsprojekt kring lärande genom kulturarv. Nu har de, tillsammans med Riksutställningar, gjort en undersökning om hur museer och skolor ser på varandra.

De kommer fram till att många museer är jätteduktiga på att skapa program och visningar som passar bra in i skolans undervisning, att det lärande museerna erbjuder ger en upplevelse som ibland gör det lättare för eleverna att förstå svåra saker och att komma ihåg det de lär sig.

Det finns emellertid också en del svårigheter. Många lärare ser det som ett demokratiskt problem att det är långa avstånd och svårt att ta sig till ett museum. Det finns många barn och unga som aldrig besöker ett museum med sin familj, vilket gör att lärarna känner ett stort ansvar för att se till att eleverna får uppleva vad ett museum är, hur man kan lära sig där, hur man beter sig på ett museum och att museer är till för alla. Det finns en viss frustration från lärare som har långa avstånd att de inte kan ge eleverna den fantastiska upplevelse som ett museibesök kan vara.

Lärarna själva är ofta entusiastiska och säger saker som att ”Vissa museibesök känns som katharsis – man blir som förnyad i sin inspiration och det spiller av sig på eleverna i klassrummet”. De menar att både de själva och eleverna får ny inspiration genom besöken.

Anna Hansen VD NCK
Hela rapporten finns på NCK:s hemsida
/Lowissa Frånberg

Nu rustar vi för fullt för Jamtli vårmarknad 20-21 maj.

$
0
0
Vårmarknaden är fylld av inspiration och tips för trädgård, hus och hem. Nära 130 skickliga hantverkare visar och säljer sina alster och 15 föredragshållare ger 22 inspirerande föredrag!

Tema i år är hållbarhet och förnyelsebart – blandat med HUMOR! Allt detta tillsammans med rutschande ankor, hoppande kaniner, kacklande hönor, sökande hundar, gnäggande hästar, get-race och get-agility gör marknaden till en av årets roligaste i norra Sverige!

Sällan möter man så skickliga hantverkare in action under ett och samma tillfälle. Som om detta inte vore nog så möter du på samma scen Bengt Strömbro och ”folklivsfanatikern” Job Andersson (Sven Björklund), som med humorn som främsta redskap, lotsar er verbalt mitt bland inbitna hantverkare. Karaktärerna känner ni igen från ”Klungan” och ”Mammas nya kille”, som har utnämnts till P3:s bästa humorprogram genom tiderna. Tillsammans berättar de historier om gamla seder och bruk – den ena mer bisarr än den andra; något som allt som oftast förklaras med repliken "Du vet, förr i tiden - då var folk dum i huvet nå' djävulskt!"

Under temat Hållbarhet kan du i år lyssna till flera inspirationsföreläsningar om bland annat slow fashion – långsamt och hållbart mode som står i kontrast till dagens snabba shoppingmode och istället värdesätter eftertanke, personlig stil och kvalitet. Elisabeth Svalin-Gunnarsson föreläser om gamla tiders trädgårdsmästare och ger roliga dekorationstips a la Karin Larsson, Sundborn.

På ”Hantverkskullen” presenteras ådringsmåleri, antika spisar och kaminer, fönsterrenovering och slipning av eggverktyg. Det blir även ”prova-på” att ta tillvara på ogräs och kryddor, nålbindning, tovning, luffarslöjd och skaparverkstad med några av länets främsta outdoorföretag, för både vuxna och barn. För att få en ökad förståelse kring våra fantastiska gränsfjäll anordnas aktiviteter och spännande föreläsningar på området.

Vårmarknaden arrangeras av Jamtli i samarbete med Hushållningssällskapet.

Anna-Lena Ståhl
Evenemangsproducent på Jamtli





Det fullständiga programmet hittar du här!
/Lowissa Frånberg

Locket på, på Nationalmuseum Jamtli.

$
0
0
Just nu arbetar två lyftkranar och en massa byggjobbare med att lägga första våningsplanet på Nationalmuseum. Den källare de gjutit får alltså ett tak och det första våningsplanet får ett golv.

Det är spännande att sitta i Jamtli Kafé och spana ut på bygget.

Under flera månader har man inte kunnat passera genom museet för att komma in i parken. Istället har man fått gå runt butiken och in en annan väg.Vi är många i personalen som varit oroliga för om man kommer att klara att öppna entrén under vårmarknaden som man lovat. Nu ser det ut att lyckas!

Vi jublar och kommer att likt ystra kalvar på grönbete studsa ut på den tillfälliga ramp som nu byggs för att vi ska kunna passera över bygget och komma ner på torget.
/Lowissa Frånberg

Nu är konsumbussen på plats!

$
0
0
Utanför Banvaktstugan i Nyvik har konsumbussen stannat till. Nu fyller vi den med allsköns varor. Självklart tänker vi på tillgängligheten, därför bygger vi en ramp så att alla som vill kan komma in.

Namnet Konsum har hängt med sedan början av 1900-talet. Konsumbutikerna ägs till största delen av Kooperativa Förbundet, KF, som är en konsumentkooperativ ekonomisk förening som bildades 5 september 1899 på initiativ av Gerhard Halfred von Koch och Axel Rylander. KF består av 31 konsumentföreningar i Sverige vilka tillsammans har cirka 3,4 miljoner medlemmar. Alltså både en folkrörelse och ett affärsföretag.

Konsumbutikerna drevs länge av de lokala konsumentföreningarna. Genom ett antal förändringar under första halvan av 1990-talet överlät de fem största föreningarna driften av sina butiker till Kooperativa förbundet. De Konsumbutiker som drevs av dessa föreningar samlades under namnet Gröna Konsum.

I sommar är du välkommen in i vår gröna sköna Konsumbuss år 1956.

/Lowissa Frånberg

Vi flyttar bloggen till Instagram och Facebook.

$
0
0
Bloggen Tidstypiskt har funnits på Jamtlis hemsida sedan december 2009. Här har vi delat stort och smått. Ibland spännande saker som händer bakom kulisserna på Jamtli och ibland sådant som hänt utanför huset.

Du som brukar läsa vår blogg, häng med! Vi flyttar nu kommande inlägg till andra medier som vi tycker passar oss bättre.

På Instagram heter vi jamtli_ostersund. Följ oss gärna där!

På Facebook har vi adressen
https://www.facebook.com/jamtlimuseum/
men du kan också söka på Jamtli.

Vi ses där!
Klicka här för att komma till Jamtli på Facebook.
/Lowissa Frånberg
Viewing all 816 articles
Browse latest View live